Veelgestelde vragen

Ontdek snel antwoorden op de meest gestelde vragen over onze producten en diensten. Krijg helderheid en ondersteuning binnen enkele klikken. Mocht je vraag er niet tussen staan, neem gerust contact met ons op.

Halfverharding bestaat uit materialen die de grond bedekken en steviger maken. Ze laten meer water door en zijn flexibeler dan gewone harde bestrating. Dit soort verharding wordt vaak gebruikt in openbare ruimtes vanwege deze flexibiliteit. Een voorbeeld hiervan is Stabilizer, een halfverharding met een plantaardig gebonden bindmiddel en een gebroken hardgesteente. Dit zorgt voor een stevige en duurzame ondergrond. Een speciale variant, StabUp, is zelfs geschikt om over oude asfaltwegen, verslechterde halfverharde paden of schelpenpaden te overlagen.

Ongebonden halfverhardingen zijn gemaakt van los materiaal dat op termijn losser blijft liggen. Gebonden halfverhardingen, die vaak kalk of leem als bindmiddel gebruiken, kunnen problemen hebben zoals uitspoelen of afgeven als het nat wordt. Stabilizer halfverharding is anders omdat het alleen gebruikmaakt van hardgesteente dat afkomstig is uit de Maas of IJssel,  geen kalk bevat of leem gebruikt voor de binding. In plaats daarvan wordt een plantaardig bindmiddel gebruikt, wat niet afgeeft.

De voordelen van Stabilizer halfverharding zit in de flexibele verwerkingswijze. Het kan eenvoudig en zonder zichtbare naden hersteld worden als ze eenmaal zijn opengebroken. Bovendien zorgt de losse korrel in de halfverharding niet alleen voor een stroeve ondergrond, maar ook voor een aangenaam knisperend geluid. Dit verhoogt de belevingswaarde van de omgeving. Daarnaast zorgt het bindmiddel voor blijvende poriën in de toplaag en dat wordt voor waterdoorlatendheid.

Naast het mooie uiterlijk van Stabilizer, verhoogt de losse korrel de beleving door het knisperende geluid als men eroverheen loopt of fietst. Bij het kiezen van dit materiaal is het belangrijk rekening te houden met het gebruik en de stabiliteit, vooral omdat veel verschillende gebruikers, zoals ouderen en minder validen, de openbare ruimtes gebruiken. Goede toegankelijkheid voor iedereen op paden en pleinen is essentieel. Stabilizer zorgt hiervoor.

De kosten voor het aanleggen en onderhouden van Stabilizer als halfverharding hangen af van de wijze van verwerking (handmatig of machinaal) en de omvang van het gebied en wat er precies nodig is voor het project. Door de terugnamegarantie die wordt toegepast is het over een langere periode een duurzame investering. Het is vergelijkbaar met het planten van een boom. Wanneer je tijd en geld investeert in het planten en verzorgen van een boom, zal deze na verloop van tijd groeien en waarde toevoegen aan je tuin. Hoewel de initiële kosten er zijn, wordt de investering op lange termijn minder als je de groei en voordelen van de boom meerekent. Op dezelfde manier werkt het met Stabilizer: een initiële investering die na verloop van tijd zijn waarde bewijst door de kosten te verminderen.

Projecten die zijn uitgevoerd in Amerika en andere plekken op de wereld gaan al 30 jaar mee. In Nederland zijn er al projecten die langer dan 15 jaar bestaan, zoals het Singelpark in Utrecht en in de gemeente Rotterdam, passen we het bij sommige projecten al meer dan 15 jaar toe. Door onze keuze voor hardgesteente is de verbrijzelingsfactor laag, waardoor je langer plezier hebt van het materiaal. Regelmatige controles en het repareren van eventuele schade helpen natuurlijk om de kwaliteit goed te houden.

Stabilizer is geschikt voor licht tot middelzwaar verkeer in de openbare ruimte, zoals voetgangers, fietsers en lichte voertuigen. Wanneer je de fundering juist opbouwt, dan is een zwaardere belasting mogelijk.

Stabilizer ziet er natuurlijk uit en is kleurvast (en slijtvast) omdat we gebruikmaken van uiterst zorgvuldig geselecteerd hardgesteente. De losse korrels op het verdichte oppervlak zorgen voor grip en textuur. Soms wordt er voor de uitstraling extra los materiaal toegevoegd. 

Stabilizer voldoet aan alle huidige regels en eisen voor halfverhardingen in openbare ruimtes, zoals de fabrikant-eigenverklaring (FEV) zoals bepaald in het besluit over bodemkwaliteit. We hebben de afgelopen 15 jaar kennis en ervaring opgedaan op het gebied van specifieke eisen zoals de Natura 2000 wetgeving. Zie hier onze certificeringen. Voor vragen neem contact op.

Stabilizer is succesvol toegepast in verschillende projecten waaronder parken, wandelpaden en recreatiegebieden. Inmiddels zijn er meer dan 10 grote gemeenten die ervaring hebben met onze producten en dit hebben opgenomen in het handboek voor de openbare ruimte. Voor inspiratie en voorbeelden van hoe Stabilizer kan worden toegepast, kun je een kijkje nemen op onze projectenpagina.

Copyright © 2024 ecoDynamic | Circulaire oplossingen voor de buitenruimte Design & development: Pixel Creation Projectmanagement by: Robert Buning