Een plein van 7.000 m² vol Portugese keien maakt deze zomer plaats voor een klimaatbestendig, groen en uitnodigend park. De herinrichting van het Herfstpark in Nieuw-Vennep is in volle gang. We spraken Wim Dekker, projectleider bij de gemeente Haarlemmermeer, over het waarom, hoe en wat van dit bijzondere project.
Ontdek onze productenZo’n 25 jaar geleden werd het Herfstpark aangelegd als onderdeel van de nieuwe wijk Getsewoud. Maar waar de naam ‘park’ een groene ontmoetingsplek suggereerde, kreeg het gebied de vorm van een versteend plein. “Een bewoner liet zelfs nog de originele verkoopbrochure zien. Daarin stond een afbeelding van een park, niet van een plein”, vertelt Wim Dekker. “Toen wist ik: we moeten terug naar de oorspronkelijke belofte.”
Het plein met keien leverde niet alleen esthetische problemen op. Wortelopdruk door boomgroei en losliggende stenen zorgden voor overlast. De wens van bewoners was duidelijk: minder steen, meer groen, meer leefbaarheid. Voor veel bewoners fungeert het park immers letterlijk als gezamenlijke achtertuin.
De gemeente koos bewust voor een andere aanpak: een herinrichting die samen met de buurt tot stand zou komen. Geen top-downbesluit, maar een proces waarbij bewoners actief werden betrokken. Wim Dekker: “We zijn begonnen met een open vraag: wat vinden jullie belangrijk aan deze plek? Wat mis je, wat wil je behouden, en wat zou je graag anders zien?”
Die insteek bleek goud waard. Tijdens meerdere bijeenkomsten (in totaal drie sessies) kwamen wijkbewoners met waardevolle input. Sommigen namen zelfs nog oude verkoopbrochures mee, waarin het Herfstpark ooit als een echt park werd gepresenteerd, met veel groen en ruimte om te ontspannen. Dat gaf richting aan het nieuwe ontwerp.
Uit de gesprekken kwam onder andere naar voren dat er behoefte was aan meer bomen, biodiversiteit én rust voor omwonenden. Ook waren er duidelijke wensen om elementen die het karakter van de plek bepaalden te behouden. Denk aan kunstwerken die door de jaren heen een vertrouwd gezicht zijn geworden in de wijk, of aan de kenmerkende vlaggenmast die voor velen symbool staat voor verbondenheid in de buurt.
“Die gesprekken hebben echt het verschil gemaakt”, vertelt Wim. “Het ontwerp dat we nu uitvoeren is niet alleen een technisch plan, maar een gezamenlijk gedragen visie op wat deze plek moet zijn: een leefbare, groene en uitnodigende plek voor iedereen uit de buurt.”
Het nieuwe ontwerp is niet alleen groener, maar ook toekomstbestendig. Zo wordt er gekozen voor halfverharding in plaats van traditionele bestrating. “We passen 44 ton IJsselmix toe met Stabilizer”, aldus Wim. “Daarmee blijven de paden waterdoorlatend en luchtig, wat belangrijk is voor de gezondheid van boomwortels. Cementgebonden materialen verstikken die wortels juist op termijn.”
Uit eerder succes binnen de gemeente met Stabilizer, onder andere in het Stadspark, bleek dit de juiste keuze. Daarnaast worden er zo’n 56 nieuwe bomen geplant en maakt het park plaats voor vaste planten, graszones en stinzenplanten. Op deze manier wordt het park helemaal toekomstbestendig gemaakt.
Ook bij de inrichting is nagedacht over circulariteit. “We gebruiken betonnen zitbanken met houten zittingen”, vertelt Wim. “Er wordt zelfs gewerkt met plantaardige vezels in het beton om de milieubelasting te verlagen.” Hoewel deze specifieke banken niet via ecoDynamic geleverd zijn, staat duurzaamheid hoog op de agenda. “We staan zeker open voor circulaire alternatieven in toekomstige projecten. Daar kan jullie nieuwe product Revive zeker interessant voor zijn.”
De uitvoering is in volle gang. Naar verwachting is het park binnen twee tot drie maanden klaar. “De onderbouw ligt er al. Binnenkort volgen de zitbanken en wordt de toplaag met Stabilizer aangebracht”, aldus Wim. Ook aan beplanting en details wordt nog gewerkt.
En wanneer is het project geslaagd? “Groenprojecten meten zich niet meteen na oplevering”, zegt Wim nuchter. “De échte toets ligt over vijf of tien jaar. Hoe staat het er dan bij? Is het een levendig, gezond en geliefd stukje stad geworden? Daar gaan we voor. Maar gezien alle andere projecten die we met producten van ecoDynamic hebben uitgevoerd, heb ik daar het volste vertrouwen in.”
Met een diepgeworteld geloof in de principes van de circulaire economie, zet ecoDynamic zich in voor het bieden van oplossingen die weinig tot geen impact hebben op moeder aarde. Vanuit onze missie en visie richten wij ons op het creëren van toekomstbestendige oplossingen die esthetisch aantrekkelijk zijn, van hoge kwaliteit, en gemaakt zijn met het gebruik van natuurlijke materialen. Wij bieden een diversiteit aan oplossingen, waaronder Stabilizer voor duurzame verharding, StabUp, Grass Parking voor groene evenemententerreinen, 100% Circulair & Cementloos beton, Stabilizer Basic en klimaatadaptieve oplossingen die bijdragen aan verkoeling binnen het stedelijke gebied.
Wil je meer weten over dit product? Ga naar deze pagina om meer te weten te komen of neem contact op via ons contactformulier.