Het Graaf Ottoplein, vernoemd naar graaf Otto van Gelre (1215-1271) die Arnhem stadsrechten verleende, dateert van circa 1900. De meeste huizen hebben een neorenaissance architectuur met variaties in het stucwerk. Tot 1944 reed er zelfs een tram (lijn 3). Het plein kende tot eind jaren negentig ook nog talloze winkels. In 2022 zijn de stoeptegels verwijderd en hebben deze plaatsgemaakt voor Stabilizer. Er zijn nu sierlijke borderranden met meer groen. Ook is het speeltuintje terug en zijn er betonnen zitblokken geplaatst. Kortom: een metamorfose die de moeite waard is en past bij de huidige tijd.
Eind 2022 kondigde Robbert-Jan Legtenberg van de gemeente Arnhem met enthousiasme aan dat de tijd was aangebroken om veel projecten van concept naar werkelijkheid te brengen. Dit project, waarbij duurzaamheid en klimaatadaptatie centraal staan, richt zich op het Graaf Ottoplein. Onder het motto “stenen eruit, groen erin” wordt het plein omgetoverd tot een groene oase met nieuwe speelplekken en verbeterde leefomgeving.
Het initiatief kwam voort uit de bewoners zelf, die tijdens twee bewonersavonden in 2021 hun ideeën en wensen voor het plein bespraken. Op basis van deze input werd het ontwerp verder uitgewerkt. Belangrijke aandachtspunten die naar voren kwamen, waren onder andere de behoefte aan een organische vormgeving in plaats van scherpe hoeken, de veiligheid richting Jacob Cremerstraat, en het belang van vergroening zonder speelruimte te verliezen. Ook werd het verfraaien van het trafohuis en het aanleggen van plantenborders als wenselijk genoemd.
Een cruciale keuze in dit project is het gebruik van Stabilizer voor de halfverharding van het plein. Stabilizer biedt diverse voordelen: het zorgt voor een goede waterdoorlaatbaarheid, ondersteunt de organische vormgeving van het groen, en maakt het plein geschikt voor fietsende en voetballende kinderen. Dit duurzame materiaal past perfect binnen de klimaatadaptieve benadering van het project.
Daarnaast werd besloten een ontmoetings- en picknickgelegenheid te creëren waar bezoekers geen consumptie hoeven te kopen. De bewoners gaven ook de voorkeur aan het planten van een extra boom voor natuurlijke schaduw boven het gebruik van een schaduwdoek, omdat een boom beter past bij de vergroening en minder onderhoud vereist, terwijl het het uitzicht van de bovenwoningen niet belemmert.
Dankzij de actieve betrokkenheid van de bewoners en de focus op duurzame materialen zoals Stabilizer, werd het Graaf Ottoplein getransformeerd tot een groener, veiliger en gebruiksvriendelijker gebied dat voldoet aan de behoeften van zowel de bewoners als het milieu.
Over ecoDynamic
Met een diepgeworteld geloof in de principes van de circulaire economie, zet ecoDynamic zich in voor het bieden van oplossingen die weinig tot geen impact hebben op moeder aarde. Vanuit onze missie en visie richten wij ons op het creëren van toekomstbestendige oplossingen die esthetisch aantrekkelijk zijn, van hoge kwaliteit, en gemaakt zijn met het gebruik van natuurlijke materialen. Wij bieden een diversiteit aan oplossingen, waaronder Stabilizer voor duurzame verharding, StabUp, Grass Parking voor groene evenemententerreinen, 100% Circulair & Cementloos beton, Stabilizer Basic en klimaatadaptieve oplossingen die bijdragen aan verkoeling binnen het stedelijke gebied.
Contact opnemen?
Wil je meer weten over dit product? Ga naar deze pagina om meer te weten te komen of neem contact met ons op via het contactformulier.