Wat in 2024 begon met een proeftraject van 800 meter bij de molen, is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig wandelpad van ruim vijf kilometer over het Bolwerk van Middelburg. In gesprek met Joos Eggebeen van de gemeente Middelburg wordt al snel duidelijk: dit is niet zomaar een pad. Het is een doordacht project waarin duurzaamheid, gebruiksgemak en samenwerking centraal staan.
Ontdek onze producten“Het begon met een proef”, vertelt Joos. “We hebben destijds een stuk van 800 meter aangelegd om te kijken hoe het materiaal zich zou houden op de bestaande ondergrond.” Die ondergrond bleek bijzonder: in de oorlog was hier puin uit de binnenstad gestort, bedekt met een laagje gebroken puin en een penetratielaag (een soort slijtlaag die werd gebruikt om de toplaag (split) vast te houden). “We hebben alleen de bovenste vijf centimeter gefreesd, juist om die grove onderlaag intact te houden.”
De proef beviel zo goed dat de gemeente besloot het gehele 5 km lange wandelpad van het Bolwerk aan te pakken.
Voor de aanleg werd gekozen voor Stabilizer. Dit materiaal zorgt voor een stevig, waterdoorlatend pad met een natuurlijke uitstraling. “Het oude pad met die penetratielaag liet niets door”, legt Joos uit. “Met Stabilizer heb je dat probleem niet. En je hebt ook minder last van wortelopdruk, wat voor bomen en het onderhoud belangrijk is.”
Gebruikers reageren enthousiast. “In het begin hoor je wat gemopper omdat het even uit moet harden en de mensen er dan toch al op gaan lopen. Maar nu hoor ik eigenlijk alleen maar positieve geluiden. Mensen vinden het mooi én prettig lopen.”
De uitvoering lag in handen van aannemer Jac Ton. “De samenwerking verliep goed”, zegt Joos. “Maar je moet wel scherp plannen. Van het transport tot aan de opslag van het materiaal. Je kunt het vaak niet direct verwerken, dus als je begint, dan moet er al voldoende voorraad zijn. Je wilt niet halverwege stilvallen.”
Ook de techniek vroeg om maatwerk. “We hadden voorgeschreven dat het met een asfaltmachine aangebracht moest worden, maar die zijn schaars en duur. Daarom hebben we ook geëxperimenteerd met andere manieren, zoals een bobcat of een trechterkar aan een kraan op andere locaties. Het doel is altijd: strak aanbrengen in de juiste breedte en hoogte.”
De keuze voor Stabilizer past binnen de bredere duurzaamheidsambities van de gemeente Middelburg. Inmiddels wordt het materiaal ook ingezet bij de aanleg van fietspaden. “Daar zijn intern bij de gemeente nog wel wat afwegingen, zoals het verschil tussen doorgaande routes en recreatieve verbindingen, maar de inzet op duurzame, natuurlijke verharding is duidelijk.”
Tot slot is Joos duidelijk over de waarde van kwaliteit. “Stabilizer is misschien niet het goedkoopste product, maar het verschil zie je terug in de levensduur en het onderhoud. Sommige delen liggen er nu al enkele jaren in en hebben nauwelijks aandacht nodig gehad. Dat is een investering die zichzelf terugverdient.”