Stapsgewijs naar een circulaire toekomst met de Leidse Ladder.
Als toeleverancier voor de buitenruimte hebben we dagelijks contact met de inrichters van de buitenruimte. We nemen ook regelmatig deel aan excursies, beurzen en congressen, zoals ook afgelopen voorjaar, waar we partner waren van het Circulaire Openbare Ruimte Congres.
Dit tweedaagse congres draaide om het delen van kennis en ervaringen met circulaire projecten in de openbare ruimte. Gemeenten, ontwerpers, projectleiders, beheerders, inkopers en marktpartijen kwamen samen om van elkaar te leren en gezamenlijk stappen te zetten richting een circulaire toekomst. Het centrale thema was samenwerken en elkaar versterken om concreet bij te dragen aan een circulaire openbare ruimte. De wethouder van Leiden, Yvonne van Delft, vertelde hoe de duurzaamheidsladder helpt om de milieu-impact bij de herinrichting van de openbare ruimte te verlagen. De oproep tijdens dit congres was om deze tool te omarmen, en daarom delen we dit artikel. Wij stimuleren circulair werken en bouwen, en geloven erin dat we samen richting 2030 veel kunnen bereiken op dit gebied.
Veel verschillende disciplines werken samen aan een gemeenschappelijk doel, namelijk in 2030 grotendeels circulair werken. Om dit praktisch te maken, heeft de gemeente Leiden een duurzaamheidsladder ontwikkeld, genaamd De Leidse Ladder. We willen ons netwerk wijzen op deze tool, omdat wij dit zien als een voorbeeld voor andere gemeenten die mogelijk nog op zoek zijn naar praktische handvatten om de circulariteitsdoelen te bereiken.
Over de Leidse Ladder
Een van de meest praktische tools is hoe de gemeente Leiden dit heeft opgepakt met hun duurzaamheidsladder. Met de Leidse Ladder kent de gemeente punten toe voor circulaire maatregelen in projecten in de openbare ruimte en gemeentelijke vastgoedprojecten. In het ‘Beleid Leidse Ladder’ staat hoe de gemeente de Leidse Ladder toepast en hoe het ambitieniveau (het minimaal te behalen punten) komende jaren stapsgewijs verhoogd wordt. Hiermee vertaalt de gemeente Leiden beleid naar uitvoering en bereidt de gemeente zich voor op 100% circulair aanbesteden in 2030.
Wethouder Yvonne van Delft (Circulaire Economie): “In de bouw gaat het om grote materiaalstromen en veel CO2-impact. Gemeente Leiden wil de impact op het milieu bij de bouw van gemeentelijk vastgoed en bij de herinrichting van de openbare ruimte flink verlagen. Met de Leidse Ladder kunnen we goed sturen en monitoren hoe we meer en beter circulair gaan werken de komende jaren.”
De 10 voordelen van de Leidse Ladder
- De Leidse Ladder maakt de mate van circulariteit in projecten meetbaar en inzichtelijk met een puntensysteem.
- Het invullen van de vragenlijst in een vroeg stadium maakt het mogelijk om circulaire maatregelen tijdig te implementeren.
- De tool stimuleert het gebruik van duurzame en circulaire materialen in bouwprojecten.
- De Leidse Ladder helpt gemeenten en andere betrokkenen om concreet toe te werken naar het doel van 100% circulair werken in 2030.
- De ladder bevordert het gebruik van flexibele ontwerpen die aanpasbaar zijn voor toekomstig hergebruik.
- De tool vergroot bewustwording en creëert draagvlak voor circulariteit binnen projectteams en organisaties.
- Het invullen van de monitor kost gemiddeld slechts een half uur, met snelle feedback op de circulariteitsscore.
- De ladder biedt een praktisch hulpmiddel voor gemeenten om circulariteit te integreren in openbare ruimte projecten.
- De tool moedigt het hergebruik van materialen, zoals gebakken klinkers, aan om transport en milieubelasting te verminderen.
- Door voortdurende analyse en feedback wordt de tool steeds verder verfijnd, waardoor het een steeds effectiever hulpmiddel wordt voor circulair bouwen.
Waarom deze tool?
De Leidse Ladder is ontwikkeld om circulariteit in bouw- en infrastructuurprojecten niet alleen meetbaar te maken, maar ook praktisch toepasbaar. In een tijd waarin de overgang naar een circulaire economie steeds belangrijker wordt, biedt deze tool een gestructureerde aanpak om projecten in de openbare ruimte duurzaam te maken. Door middel van een puntensysteem wordt inzichtelijk gemaakt hoe circulair een project is, en waar er nog verbeterpunten liggen. Dit helpt niet alleen bij het plannen en uitvoeren van projecten volgens circulaire principes, maar stimuleert ook bewustwording en samenwerking binnen en tussen gemeenten. De Leidse Ladder is dus niet alleen een meetinstrument, maar ook een middel om circulaire ambities concreet vorm te geven en te realiseren.
Ga het gebruiken Wethouder!
Wethouder, projectleider, architect, door de Leidse Ladder actief te omarmen, geef je niet alleen invulling aan duurzaam beleid, maar ook aan de toekomst van onze leefomgeving. Gebruik deze tool vooral actief om richting te geven aan de circulaire ambities van jouw gemeente en bouw samen aan een duurzame toekomst. De Leidse Ladder is hier te downloaden.
Over ecoDynamic
Met een diepgeworteld geloof in de principes van de circulaire economie, zet ecoDynamic zich in voor het bieden van oplossingen die weinig tot geen impact hebben op moeder aarde. Vanuit onze missie en visie richten wij ons op het creëren van toekomstbestendige oplossingen die esthetisch aantrekkelijk zijn, van hoge kwaliteit, en gemaakt zijn met het gebruik van natuurlijke materialen. Wij bieden een diversiteit aan oplossingen, waaronder Stabilizer voor duurzame verharding, StabUp, Grass Parking voor groene evenemententerreinen, 100% Circulair & Cementloos beton, Stabilizer Basic en klimaatadaptieve oplossingen die bijdragen aan verkoeling binnen het stedelijke gebied.
Contact opnemen?
Wil je meer weten over dit product? Ga naar deze pagina om meer te weten te komen of neem contact op via ons contactformulier.
Bronnen:
- https://gemeente.leiden.nl/nieuws-en-publicaties/nieuws/gemeente-leiden-stimuleert-circulair-werken-in-eigen-bouwprojecten-met-de-leidse-ladder/
- https://acquire-publishing.foleon.com/acquire/congres-circulair-openbare-ruimte-2024/
Beelden: