Petrouschka Thumann over het Nationaal Holocaust Namenmonument

Petrouschka Thumann is vanuit Rijnboutt betrokken geweest bij de realisatie van Het Nationaal Holocaust Namenmonument. Rijnboutt, een vooraanstaand ontwerpbureau, is vanwege hun integrale expertise in architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur ingeschakeld door de opdrachtgever, het Nederlands Auschwitz Comité, om het ontwerp van Libeskind in Amsterdam te realiseren.

“In de beginfase was ik vanuit Rijnboutt vooral betrokken bij het ontwerp,” vertelt Petrouschka. “Pas vlak voor de opening, toen het groene aspect echt begon te leven, want toen werden de bomen geplant, kwam ik weer in beeld. Mijn expertise als landschapsontwerper was nodig voor de inpassing van het monument in de omgeving, met aan vier zijden verschillende maaiveldniveaus. Ook voor de inrichting was ik verantwoordelijk: de plaats en soort bomen (die een belangrijke rol spelen), overige beplanting en natuurlijk de verharding. Voor het doorontwikkelen van het ontwerp van de bakstenen wanden waren mijn bouwkundige collega’s bij Rijnboutt verantwoordelijk.”

Ruimte en materiaal combineren 

“Het Namenmonument ligt in een vrij smalle strook, ingeklemd tussen de stadsas en de Hoftuin,” legt Petrouschka uit. “Het was echt passen en meten. We wilden het monument integreren in een parkachtige setting die aansloot op de Hoftuin. Het doel voor zowel Libeskind als Rijnboutt was om een parkachtige omgeving te creëren. Het monument komt het beste tot zijn recht op een naadloze en vlakke vloer. Stabilizer was hiervoor een geschikt materiaal en het past goed bij de parkachtige sfeer. Daarnaast zochten we naar een materiaal dat waterdoorlatend was, tot aan de stammen van de bomen gelegd kon worden en eenvoudig te herstellen was bij eventuele werkzaamheden in de ondergrond.”

Over halfverharding en duurzaamheid

“Halfverharding is een materiaal dat je niet zomaar overal kunt gebruiken,” waarschuwt ze. “Maar het heeft vele voordelen. Het is natuurlijk, circulair en dus duurzaam, wat ik persoonlijk een groot pluspunt vind. Het kan uitstekend worden toegepast in parken, landgoederen en tuinen, maar ook in een stedelijke context, zoals bij het Holocaust Namenmonument, in binnentuinen, plantsoenen en groene pleinen.” Het Namenmonument is inmiddels een plek geworden die veel bezoekers trekt. Kortom, er lopen veel mensen over de halfverharding, en dat is positief. “Onkruid krijgt zo geen kans, want het wordt veel belopen en daardoor onderhoudt Stabilizer zichzelf in feite.”

Holocaust Namenmonument Amsterdam - ecoDynamic

Samenwerking ecoDynamic

“Rijnboutt heeft tijdens dit project nauw samengewerkt met ecoDynamic,” zegt ze enthousiast. “Voor mij was het een bijzondere eer om aan het Holocaust Namenmonument bij te dragen. De lat lag hoog; iedereen wilde het beste bereiken, en dat was soms best uitdagend.” Wat is haar tip aan andere landschapsarchitecten? “Goede samenwerking is de sleutel tot succes. Niet alleen tussen de opdrachtgever en de ontwerper, maar ook met adviseurs, fabrikanten en productleveranciers. Zorg voor duidelijkheid over de wederzijdse ambities en laat je in een vroeg stadium adviseren over de mogelijkheden, voorwaarden en beperkingen van materiaaltoepassingen. Zo kan iedereen trots en tevreden zijn met het eindresultaat.”

over ecoDynamic

Met een diepgeworteld geloof in de principes van de circulaire economie, zet ecoDynamic zich in voor het bieden van oplossingen die weinig tot geen impact hebben op moeder aarde. Vanuit onze missie en visie richten wij ons op het creëren van toekomstbestendige oplossingen die esthetisch aantrekkelijk zijn, van hoge kwaliteit, en gemaakt zijn met het gebruik van natuurlijke materialen. Wij bieden een diversiteit aan oplossingen, waaronder Stabilizer voor duurzame verharding, StabUp, Grass Parking voor groene evenemententerreinen, 100% Circulair & Cementloos beton, Stabilizer Basic en klimaatadaptieve oplossingen die bijdragen aan verkoeling binnen het stedelijke gebied.

Copyright © 2024 ecoDynamic | Circulaire oplossingen voor de buitenruimte Design & development: Pixel Creation Projectmanagement by: Robert Buning