Groener, veiliger en prettiger fietsen op de Archimedeslaan in Utrecht

Een drukke stad als Utrecht blijft continu in beweging. Wegen slijten, infrastructuur moet aangepast worden en mobiliteitsplannen veranderen. De Archimedeslaan-Noord is daar een goed voorbeeld van. Wat ooit een verwaarloosd stuk asfalt was, waar voetgangers en fietsers hun weg moesten zoeken tussen het beperkte autoverkeer, is nu een fietsstraat waar tweewielers de baas zijn. Auto’s mogen er nog rijden, maar passen zich aan en zijn te gast.

100.000 kilo duurzaam materiaal

Niet alles is al af. Waterbedrijf Vitens moet nog een waterleiding verleggen. “Dat moet eerst, anders kunnen we later weer opnieuw beginnen en dat levert meer hinder op voor de gebruikers”, zegt Jan Tinssen, uitvoerder bij Agterberg. Toch is een groot deel al zichtbaar. Het fietstraject van 800 meter, waar dagelijks zo’n 2.500 fietsers passeren, is opnieuw aangelegd met Stabilizer Hansa Mix. In totaal is 100.000 kilo van dit duurzame materiaal gebruikt op een oppervlakte van 1.080 vierkante meter.

De aanleg ging grotendeels volgens plan, al speelde het weer een rol. “Half oktober was het regenachtig weer. We hebben het werk een week afgedekt om Stabilizer goed te laten uitharden. Dat hielp, maar verlengde ook de tijd waarin de bovenlaag zacht bleef. Je hebt bij dit materiaal wat geduld nodig en je moet het juist aanbrengen. Dan is het topmateriaal dat jarenlang meegaat en weinig onderhoud vereist, zeker op wegen en paden die intensief worden gebruikt”, vertelt Tinssen.

Het materiaal heeft een plantaardig bindmiddel en als dat zijn werk heeft gedaan, is het keihard. “Zelfs op plekken waar bomen druppelen en waar auto’s rijden, blijft alles netjes op zijn plaats. Er zijn geen spoelgaten en geen spoorvorming.”

Stabilizer Archimedeslaan Utrecht
Stabilizer Archimedeslaan Utrecht

Herinrichting met oog voor natuur en esthetiek

Het project is meer dan alleen het vervangen van asfalt. De herinrichting voegt groen toe en geeft bomen extra ruimte. Onder de toplaag ligt boomgranulaat met daaroverheen. “Hierdoor blijft de natuurlijke uitstraling behouden, zonder dat de ondergrond aan kwaliteit inboet”, legt Tinssen uit. 

Naast de weg kregen ook enkele bruggen een opknapbeurt. Daar werd StabUp toegepast, een materiaal dat nóg harder is dan Stabilizer en tegelijkertijd de natuurlijke uitstraling behoudt. “Beton wilden we vermijden, want beton kan ervoor zorgen dat mensen denken: ‘Daar kan ik wel even parkeren.’ Daarnaast past het niet meer in de groenere en circulaire omgeving. Hoewel de belangrijke onderlaag ontbreekt, behoudt het toch zijn natuurlijke uitstraling.”

Kleine ingreep, groot verschil

De gemeente Utrecht wil de stad groener en duurzamer maken, en projecten als dit dragen daaraan bij. “Dit is hoe je ruimte geeft aan fietsers zonder rigoureuze ingrepen. De bestaande weg is aangepast in plaats van volledig vervangen. Daardoor blijft het karakter van de omgeving behouden en creëren we tegelijkertijd een veiligere en prettigere route”, zegt Tinssen.

Zodra Vitens klaar is met de werkzaamheden, kan het project worden afgerond. En dat zal niet al te lang meer duren. Wordt vervolgd.

Over ecoDynamic

Met een diepgeworteld geloof in de principes van de circulaire economie, zet ecoDynamic zich in voor het bieden van oplossingen die weinig tot geen impact hebben op moeder aarde. Vanuit onze missie en visie richten wij ons op het creëren van toekomstbestendige oplossingen die esthetisch aantrekkelijk zijn, van hoge kwaliteit, en gemaakt zijn met het gebruik van natuurlijke materialen. Wij bieden een diversiteit aan oplossingen, waaronder Stabilizer voor duurzame verhardingStabUpGrass Parking voor groene evenemententerreinen100% Circulair & Cementloos betonStabilizer Basic en klimaatadaptieve oplossingen die bijdragen aan verkoeling binnen het stedelijke gebied.

Contact opnemen?

Wil je meer weten over dit product? Ga naar deze pagina om meer te weten te komen of neem contact op via ons contactformulier.

Ontdek onze producten
Copyright © 2025 ecoDynamic | Circulaire oplossingen voor de buitenruimte Offerte aanvragen Projectmanagement by: Robert Buning